sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

3.3.2015 Kurssin sisältö ja aikataulu. Opetustuokio ja INO-materiaali. Neulekone; yleistä, osat, langoittaminen, silmukoiden luominen, öljyäminen jne.

3.3.2015 Lankatyöt 





  • Kurssin sisältö ja aikataulu käytiin lävitse.

Aikatauluun tuli muutoksia eli  1.4.2015 ja viimeinen kerta 5.5.2015 siirrettiin.
Lisättiin yksi kerta, joka on 30.3.2015 klo 12.00 - 18.00.
Lankatöiden aikataulua muutettiin 28.4.2015  päivän osalta seuraavanlaiseksi eli  klo 9.00 -11 (aikaisemmin oli 8.00-12.00)




  • Lankatyön tunnit ovat siis seuraavat:


Opettaja esitteli ja suositteli uutta kirjaa; Lankatekniikoiden käsikirja. Toimittanut Ritva Koskennurmi-Sivonen.


Kirjan etukansi
Kirjan takakansi
Sisällysluettelo













Kirjassa oli mm. ohje, miten virkkaukseen oli yhdistetty juomatölkin avausrenkaita.





Kannattaa aloittaa  juomatölkin avausrenkaiden kerääminen heti, mikäli haluaa kokeilla yhdistää niitä virkkaukseen.






Linkkejä kirjaan liittyen:



OPETUSTUOKIO JA INO-MATERIAALI

Jokaiselle jaettiin  paperi, johon tuli kirjoittaa haluamansa lankatyön aihe, josta opetustuokion pitäisi. Valitsemastaan lankatekniikasta tulee tehdä INO-materiaali.



Lankakerän keriminen neulekoneelle sopivaksi keräksi kerintälaitteella.


 Luokassa oli tällainen laite, jolla langan sai kauniiksi keräksi. Neulekoneella neuloessa on hyvin tärkeää, että lanka kulkee sujuvasti, eikä töki. Siksi langat on hyvä keriä kerkiksi. 





Lanka kannattaa ottaa käyttöön kerän keskeltä, jolloin kerä pysyy paremmin paikallaa neulottaessa. Mikäli keräsi on sopivan kokoinen luokassa olevaan pieneen punaiseen sankoon, käytä sitä apunasi, niin neulominen on helpompaa, kun lanka tulee sujuvasti ja tasaisesti kerältä.













NEULEKONE

Opettaja näytti neulekoneen osia yms. seuraavasta linkistä:
http://blog.kaspaikka.fi/koneneulonta/

Yläpuolen linkistä löytyy myös tietoa alapuolella lueteltuihin asioihin.

Yleistä neulekoneista
Neulekoneen osat
Neulekoneen langoitus
Neuleen aloitus - silmukoiden luominen
Pika-aloitus neulekoneella


Kiinteä aloitus
Kiitos Marjalle havainto esityksestä :) 


Sileän koneneuleen variointi
Kiinteä päättely
Neulan vaihtaminen neulekoneeseen


Neulekoneelle mentäessä ennen kelkan kiinnitystä koneeseen, koneen kelkan alapuolelta kannattaa öljytä liikkuvat osat.











Käytiin lävitse neulekoneen osat, ja kokeiltiin neulekoneella neulomista, yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä. Käytiin lävitse kaksi erilaista tapaa aloittaa neulekoneella neulominen.










Seuraavalle kerralle mukaan:

- sukkapuikot koko 3,5 mm ( 7 Veljestä langalle)


- virkkuukoukku koko 3,5 mm





7 kommenttia:

  1. Neulekoneen käyttö oli mielenkiintoista oppia. On kummallista kuinka nopeasti neulekoneella saa valmiiksi vaikka villapaidan, kun taas neuloen puikoilla siihen menee paljon aikaa. Neulekoneen käyttö herättääkin kysymyksiä mielessäni että miksi neuloa puikoilla kun nopeamminkin voi tehdä tuotteen koneella ja se että onko neulekoneella neulominen sittenkin hieman huijausta kun itse vetelee vain edes takas ja täydellinen tuote on valmis ilman omaa ainutlaatuista käden jälkeä.

    VastaaPoista
  2. Toisaalta neulomisen idea menee siinä. Itse tykkään edelleen tavallisesta neulomisesta. Toki neulekone olisi joihinkin asioishin tosi kätevä. Käsin neulomisessa monelle on se tekemisen prosessi tärkein, ei valmis tuote tai se, että tuotteen saisi valmiiksi mahdollisimman nopeasti.
    Neulekoneen käyttö oli hiukna pelottavaa aluksi. Opettajan näyttäessä kaikki näytti niin kätevältä, mutta kun itse aloin tekemään, työ tippui alas tai muuta vastaavaa. Monta vaihetta pitää muistaa ottaa huomioon neulekoneella tekiessä. Suhteellisen nopeasti sen kuitenkin oppi. T.Mirka

    VastaaPoista
  3. Lankatekniikoiden käsikirja vaikuttaa todella hyvältä kirjalta ja menee ehdottomasti hankintalistalle!

    VastaaPoista
  4. Itse tykkäsin eniten neulekoneella nyörin tekemisestä :D ei tarvinnut miettiä silmukkakoon muuttamista tai muita hankaluuksia ja sai vain huidella kelkalla menemään. Muuten neulekoneet ovatkin mielestäni aika syvältä, aina tiputtelemassa silmukoita tai tekemässä ylimääräisiä lankalenkkejä! Harmi ettei ope osannut neuvoa kuinka nyöriä voisi tehdä myös paksulankakoneella.

    Nyöriä jos jaksaisi rulluutella vaikka pari lankakerällistä, voisi sitä (valmistunutta nyöriä) käyttää ontelokuteen tapaan vaikka virkatakseen koreja, mattoja, jne. Isä valittikin, että hänellä on varastossaan säkillinen ohuita neulekonelankoja, joista haluaisi eroon, eli täytyypä mennä valitsemaan sieltä kivoimmat värit tätä käyttötarkoitusta varten :)

    -Sarita-

    VastaaPoista
  5. Tölkkinipsu virkkaus on hauskaa ja Lankatekniikoiden käsikirjasta siihenkin löytyy helpot ohjeet. Muutenkin voin suositella lämmöllä ko. opusta! Selkeät kuvat monista tekniikoista ja tekniikoiden historiaa.

    -Sarita-

    VastaaPoista
  6. Hei, löysinkin netistä videon kuinka nyöriä voi tehdä paksulankakoneella! Pitääpä kokeilla. Tässä vipu pitikin laittaa normaalin ja part -asetuksen väliin, minä laitoin partin kohdalle, niin siksi ei varmaan toiminut, kun yritin open ohjeiden mukaan :)

    https://www.youtube.com/watch?v=nDG1HRotMYs

    -Sarita-

    VastaaPoista
  7. Oli hienoa opetella käyttämän neulekonetta. Sillä pystyy työstämään suuria määriä neulosta nopeasti. Edellisiä kommentteja myönnellen, opettajan näyttäessä mallia työskentelytavasta, ajattelin sen olevan todella helppoa. Aluksi ongelmia ilmeni työn aloituksessa, miten säätöjen tuli olla. Massatuotantona toteutetuissa töissä kyseinen laite on hyödyllinen, mutta omin käsin neulominen vie kyllä voiton.

    VastaaPoista