tiistai 10. maaliskuuta 2015

10.3.2015 Kalanruotoneulos, neulesaumat ja viimeistelytekniikoita



Kalanruotoneulos


 https://www.youtube.com/watch?v=isefrc_4h84





-Tiukka ja tiivis sidos
- Tekniikka on helppo ja nopea oppia ja siitä tulee kaunis pinta
-Sidos ei juuri jousta


 
Neulesaumat:


Näytetään WP_20150310_006.jpg
Silmukoita jäljentäen.

-Tekniikka oli uusi meille ja se oli helppo oppia
-Kätevä esimerkiksi olkasaumojen yhdistämisessä
-Huomaamaton ja siisti lopputulos


Näytetään WP_20150310_013.jpg
Vuoropistoin ommeltu sauma oikealla
 -Tästäkin saumasta tulee todella siisti ja huomaamaton
- Uusi pisto kulkee samasta pohjukoiden välistä, josta edellinen samanpuolen pisto on tullut ulos. Oli mukava oppia miten tämä tehdään oikein
-Yhdistämisen voi tehdä myös virkkaamalla



Lankatöiden viimeistely

Näytetään WP_20150310_014.jpg
Höyryttäminen 
 - Muista, ettet paina silitysraudalla tuotetta, sillä silloin villa litistyy ja lämpöominaisuus heikkenee
-Höyrytä kevyesti n. 2cm päästä



-Matleena ja Mirka-

4 kommenttia:

  1. Silmukoiden jäljentäminen oli hyvä taito oppia. Tällä tavalla saakin todella siistiä jälkeä aikaan, ja juuri eri neuleosien yhdistämisessä tämä on hyvä muistaa :) En ole aikaisemmin jäljitellyt silmukoita.

    VastaaPoista
  2. Kalanruotoneulos ei kyllä noussut suosikiksi. Neuloksesta tuli todella tiukkaa ja joustamatonta. Itse tekisin mieluummin kinnasneulatekniikalla, jossa pinta on samantyyppinen.
    Neulesaumojen yhdistämiseen oli todella mukava oppia oikeat tavat. Itse olen tehnyt ne aiemmin miten sattuu ja lopputulos ei ole täysin tyydyttänyt. Myös neuloessa kappaleita kannattaa miettiä, millä tavalla tekee reunat, että yhdistäminen on mahdollisimman helppoa (esim.ensimmäinen silmukka aina neulomatta).
    Myös höyryttämisen olen tehnyt aiemmin väärin ja usein koko höyryttäminen on jäänyt tekemättä. Olen aiemmin laittanut silitysraudan ja työn väliin märän harson ja painanut työtä silitysraudalla. Luulisin, että näin minulle on peruskoulussa opetettu. Mutta niin ei kannata missään tapauksessa tehdä, koska villa kärsii siitä. Lämpöominaisuus heikkenee, kun villa painuu kasaan.

    VastaaPoista
  3. Höyryttämisen hyödyt ovat tämän jakson aikana avautuneet minulle aivan uudella tavalla :D En muista että koulussa olisi koskaan aiemmin opetettu minkäänlaista tapaa höyryttää neuleita, eikä muualtakaan ole moista oppia tarttunut. Olen vain ajatellut, että jos esimerkiksi neuleen reunat vetävät kippuraan niin ne vetävät kippuraan, eikä sille enää paljon mitään voi siinä vaiheessa kun työ on neulottu valmiiksi, mutta höyryhän sileyttää neuletta todella paljon, ja esimerkiksi pitsineuleessa kuvio tulee selkeämmin esiin.

    VastaaPoista
  4. Höyryttämisestä olen samaa mieltä, eikä missään ole aikaisemmin törmännyt neuleen silittämiseen eli siis höyryttämiseen. Itse olen aikaisemmin neulevaatteita silittänyt ihan puuvillaharson läpi, ja ihan normaalisti sen läpi silittäen. Ymmärsin hyvin sen, että neule menee kasaan, eikä neule enää lämmitä siten, kun se "kuohkeana" lämmittää. Jäinkin miettimään,ettei tätä ole minullekaan koskaan opetettu eikä perusteltu, että miksei silitetä normaalisti vaan höyrytetään. Hienoa, että sain oppia tämän nyt!!

    VastaaPoista