tiistai 31. maaliskuuta 2015

Domino-neuletekniikka




yleistä:
- Neulos muodostuu oikeinneuletekniikalla, eli neulo oikealla oikein ja nurjalla oikein
 -Palat neulotaan kulmasta kulmaan ja silmukoiden keskellä tehdään kolmen silmukan   kavennus aina oikealla puolella
-Palan silmukkaluvun tulee aina olla pariton




Dominopalan tekeminen:
           Luo 25 silmukkaa (lukumäärän tulee aina olla pariton).
           1.krs:(työn nurja puoli:) neulo 24 silmukkaa oikein ja viimeinen silmukka nurin. Halutessasi voit merkata kavennuksia varten keskimmäiset kolme silmukkaa apulangalla.


        2.krs.(työn oikea puoli:) nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo 10 oikein, tee kolmen silmukan kavennus
           (= nosta yksi silmukka oikein neulomatta, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen ja vedä nostettu silmukka yhteen neulottujen silmukoiden yli).
           Neulo 10 oikein ja viimeinen silmukka nurin.

   3.krs ja kaikki parittomat, nurjan puolen kerrokset:
           Nosta yksi silmukka oikein neulomatta, neulo kerros oikein ja viimeinen silmukka nurin. 

           4.krs:
           nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo 9 oikein, tee kolmen silmukan kavennus, neulo 9 oikein ja viimeinen silmukka nurin.
           Jatka parillisilla, oikean puolen kerroksilla kavennuksia 24.krs asti, jolloin tee kolmen silmukan kavennus. Lopuksi jää yksi silmukka, jolla jatketaan työtä
           Halutessasi vaihtaa langan väriä työn välissä, vaihda väri oikean puolen kerroksen alkaessa




           Uuden palan aloitus:
           Poimi nyt langan avulla äsken neulomasi palan vasemman sivun reunasilmukoista palan kärjestä jäänyt silmukka, 11 silmukkaa ja luo 12 uutta silmukkaa = 25 silmukkaa.
           Poimi silmukat aina reunasilmukoiden molempien lankojen läpi, työn oikealla puolella. Näin silmukasta tulee kaunis, kestävä ja joustava.
           Neulo perusohjeen mukaan



          


  
  Kun aloitat uuden rivin edellisen viereen, luo ensin uudet silmukat ja poimi sitten silmukat edellisen palan reunasta.
         Luo 12 silmukkaa, poimi langan avulla ensimmäisen palan oikeasta alakulmasta yksi silmukka ja vielä ensimmäisen palan oikean sivun reunasilmukoista 12 silmukkaa = 25 s.
            Neulo perusohjeen mukaan


           Kulmapalaa varten silmukat poimitaan kahden palan reunoista.
            Edellisen palan viimeinen silmukka on seuraavan palan ensimmäinen silmukka. Poimi edellä neulotun palan vasemman sivun reunasilmukoista 11 silmukkaa, ensimmäisen palan kärjestä yksi silmukka ja poimi toisen palan oikean sivun silmukoista 12 silmukkaa = 25 silmukkaa.
           Neulo perusohjeen mukaan.


8 kommenttia:

  1. Tämä oli hauska, helppo ja nopea uusi tekniikka, mutta....miten tuosta neljän neliön palasta lähdetään etenemään useampaa palaa kohden?

    -Sarita-

    VastaaPoista
  2. Minäkin tykkäsin tästä tekniikasta, tuli jotenkin Isoäidinneliö mieleen. Tähän voi käyttää eri värisiä lankoja, esim.jämälankoja. Ilmettä saa muuteltua värejä vaihtelemalla tosi paljon.

    VastaaPoista
  3. Ihana tekniikka! Nyt kun katsoin sun ohjeet niin olin tehnyt tuon viimisen palan eritavalla!:) Ei ollut mahdollisuutta katsoa ohjetta ja tein omasta päästä viimeisen palan mutta sun ohjaama tapa paljon järkevämpi!!

    VastaaPoista
  4. Törmäsin varmaan pari vuotta sitten kaulaliinaan johon oli käytetty dominotekniikkaa, mutta en itse tuntenut tekniikkaa eikä myöskään neuleen omistaja tiennyt sen nimeä tai työtapaa, joten jouduin silloin jäämään vain kummastelemaan miten ihmeessä yhdessä neuletilkussa voivat silmukat kulkea kahteen eri suuntaan. Oli kiva vihdoin saada tälle neuletyypille nimi sekä ohjeet ja vielä huomata, ettei tekniikka itsessään ole edes kovin vaikea. Päänvaivaa aiheutuu lähinnä siitä, mihin suuntaan milloinkin pitää lähteä uutta palasta neulomaan.
    Itselläni ei ollut ohjetta käsillä silloin kun tein oman kokeilutilkkuni loppuun, joten säveltelin sitten hiukan omasta päästäni miten palaset saa yhdistettyä toisiinsa. Helpommalla olisin päässyt, jos olisin vain kiltisti odottanut että pääsen taas ohjeen ääreen, sillä tämä olisi ollut paljon simppelimpi tapa :D Ensi kerralla sitten...
    Itse pidin moniväristen palasten neulomisesta, sillä silloin dominotekniikka tuli mielestäni paremmin esiin kuin yksivärisissä.

    VastaaPoista
  5. Olen itsekin pitkään halunnut kokeilla tätä tekniikkaa, mutta ajanpuutteen vuoksi en ole sitä vielä kokeillut. Tekniikka näyttää paljon vaikeammalta kuin mitä onkaan. Mielestäni opetustuokiossa oli hyvät ja selkeät ohjeet neulomiseen. Tämän tekniikan kanssa saan varmasti helposti tuhottua jämälankoja! Perinteisen näköinen tekniikka, mutta lankojen värivalinnoilla tästäkin tekniikasta saa nykyaikaista jälkeä.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Hyvät ja selkeät ohjeet. Kiitos tuokion ja Ino-materiaalin tekijälle :) Tein tällä tekniikalla muutaman kokeilun, ja uusia ideoita tuli, mitä kaikkea voisikaan tehdä, esim. yhdistämällä tätä tekniikkaa toiseen tekniikkaan.. (ideoita olisi vaikka kuinka, kun vain löytyisi aikaa kaikkien ideoiden toteuttamiseen... )Samoilla linjoilla Sannan kanssa, että tällä tekniikalla pystyy hyödyntämään jämälankoja helposti :)

    VastaaPoista