lauantai 28. maaliskuuta 2015

24.3. Opetustuokio: villasukan vahvistettu kantapää

Villasukan kantapäätä tehdessä yksi mahdollisuus on tehdä vahvistettu kantapää (tunnetaan myös nimellä hollantilainen kantapää). Vahvistaminen ei ole enää nykyään niin välttämätöntä kuin ennen, sillä sukkalankoja vahvistetaan tekokuiduilla, jotka pidentävät kantapään käyttöikää. Lisäksi villasukat eivät joudu niin kovan rasituksen kohteeksi kuin ennen: nykyisin käytetään muitakin sukkia ja sukkien käyttötavatkin ovat ajan saatossa muuttuneet. Vahvistamisella on kuitenkin esteettinen ja perinteinen arvo sekä on edelleen paikallaan erityisesti ohuemmilla langoilla neuloessa sekä lasten sukissa

Alla olevassa ja tunnilla esittelemässäni ohjeessa ja kuvissa on nostettu joka toinen silmukka nurjalla puolella ja nosto tapahtuu aina samassa kohtaa. Kuten tunnilla ilmeni, nostokerros voi olla myös oikea kerros (nosta 1 s oikein, 1 s oikein, nosta 1 s oikein…), tällöin nurja kerros neulotaan nostamalla ensimmäinen silmukka nurin ja neulomalla loput nurin. Kun silmukka nostetaan aina samassa kohtaa nostokerroksilla, syntyy kuviointi. Silmukoiden nostamisella eri kohdissa voi myös leikitellä (nostaa esimeriksi joka kolmas silmukka tai vuorotella nostokerroksilla nostosilmukkaa) ja käyttää myös tehokeinona kuvioinnissa (ns. ranskalainen kantapää).


Kuinka vahvistettu kantapää siis tehdään?

1. Neulo sukan vartta haluamasi pituus ja viimeisellä kerroksella neulo vielä 4. puikon jatkoksi 1. puikon silmukat (puolet varren silmukoista = kantalappu). Jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan.



2.    Käännä työ ja aloita nurjalla kerroksella. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo 1 s nurin, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 1 s nurin… Jatka näin kerroksen loppuun. Kun kerros on aloitettu nostamalla silmukka, sen tulee päättyä siihen, että neulot viimeisen silmukan nurin.




3.    Seuraavaksi oikea kerros: nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja neulo kerroksen loput silmukat oikein.


4. Neulo nurja kerros kuten edellä.

5. Toista näitä kerroksia vuorotellen, kunnes olet neulonut kumpaakin kerrosta puolet sen verran kuin kantalapussa on silmukoita (= oppitunnin ja kuvien mallitilkussa on 30 silmukkaa, eli kumpaakin kerrosta tehdään 15 kertaa. Naisten koon 38 sukan kantalappu tehdään 24 silmukalla, eli molempia kerroksia neulotaan 12 kertaa). Kantalapun reunassa pitäisi olla nyt yhtä monta pitkää silmukkaa (mallitilkun mukaan tehtynä siis 15 pitkää silmukkaa).

 

6. Kun olet neulonut tarvittavan määrän kerroksia ja viimeksi neulomasi kerros on ollut oikea, neulo vielä perään yksi nurja kerros.

7. Aloita kantapohjan kavennukset. Jaa silmukat kolmelle puikolle siten, että kahdella reunimmaisella puikolla on suurinpiirtein saman verran silmukoita. Helpoin tapa jakaa silmukat on jakaa silmukkamäärä kolmella ja laittaa "ylimääräiset" silmukat keskimmäiselle puikolle. Tässä mallisukassa on vasemmalla puikolla kahdeksan, keskimmäisellä viisitoista ja oikealla puikolla seitsemän silmukkaa. 


8. Neulo oikean puikon silmukat ja keskimmäiseltä puikolta viimeistä silmukkaa vaille kaikki silmukat. Nosta viimeinen silmukka neulomatta, neulo vasemmalta puikolta yksi silmukka oikein ja nosta nostettu silmukka neulotun silmukan yli (=ylivetokavennus). Käännä työ ja jatka vahvennettua neuletta (aloita nostamalla ensimmäinen silmukka). Neulo jälleen niin, että jäljellä on enää yksi silmukka. Neulo tämä viimeinen silmukka ja yksi oikean puoleisen puikon silmukka nurin yhteen. 

9. Neulo näin, kunnes silmukat on kavennettu molemmilta reunapuikoilta. Kantapään muoto on nyt valmis!



Hyvä muistaa:
  • Kantalapun silmukkamäärä on aina puolet koko työn silmukoista
  • Älä neulo liian tiukkaa tai löysää neulosta
  • Kantalapun silmukkamäärän on oltava parillinen eli kun aloitat nostamalla silmukan, kerroksen tulee päättyä siihen, että neulot viimeisen silmukan

3 kommenttia:

  1. Hyvä ja selkeä ohje! Tulee varmasti tulevaisuudessa käyttöä

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Sannin kanssa. Löytyykö tämä Ino moodlesta? Olisi kiva tulostaa itsellekin, jos tekijälle sopii. Itse en kerinnyt tästä tekemään mallia, mutta voisin jatkossa hyödyntää näitä selkeitä ohjeita.

    VastaaPoista
  3. Kyllä, edellisten kanssa samaa mieltä hyvistä ja selkeistä ohjeista. Tallentaa tämän sivun materiaalin itselleen, ellei Sannilla ole sitä vastaan. Kiitos!

    VastaaPoista